Overzicht

Wie is de ombudsman

Margo Smit is sinds 1 januari 2017 ombudsman voor de publieke omroepen. Zij zal bijdragen aan de hoge kwalitatieve en journalistieke standaarden bij de publieke omroepen. Smit zal alle omroepen gevraagd en ongevraagd van onafhankelijk advies dienen over hun journalistieke programma’s. Iedereen mag meepraten over de adviezen en de uitspraken van de ombudsman.

Foto: Marco Hietberg

Smit: “Als ombudsman wil ik een brug zijn tussen de mensen voor wie de nieuws-, actualiteiten- en opinievormende programma’s van de publieke omroep gemaakt worden en de mensen die ze maken. Terechte kritiek maakt de journalistiek beter, fouten vragen om correctie en uitleg over het tot stand komen van journalistieke producties kan leiden tot meer inzicht, begrip en zelfreflectie.” 

De ombudsman gaat zich niet bezighouden met amusement, drama, series of quizprogramma’s. Het werkterrein beslaat de nieuws-, actualiteiten-, opinie- en sportberichtgeving van alle publieke omroepen en op alle platforms: radio, tv en internet. Daaronder dus bijvoorbeeld ook de onderzoeksjournalistieke rubrieken.


"In deze functie komen veel ‘oude liefdes’ bij elkaar,” zegt Smit. “Ik wil met alle ervaring uit mijn verleden een bijdrage leveren aan de transparantie en de kwaliteit  van de journalistieke processen binnen de publieke omroep in de toekomst. Een ombudsman is geen ‘journalistiekpolitie’, maar een onafhankelijke, kritische vriend, van zowel kijkers en luisteraars als van de makers.”

Smit werkt sinds 1989 in de journalistiek. Zij was achtereenvolgens bureauredacteur bij commerciële en publieke omroepen, parlementair redacteur bij RTL Nieuws, onderzoeksjournalist bij KRO Reporter, directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en ombudsman bij de NOS. Daarnaast was zij tot 2017 praktijkdocent Televisie aan de Masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en geeft ze nu gastcolleges op diverse journalistieke opleidingen in Nederland en Vlaanderen. Smit zit in het bestuur van de Organization of News Ombudsmen (ONO), is vicevoorzitter van het Global Investigative Journalism Network (GIJN) en bestuurslid van Journalismfund.eu.


Waarom is er eigenlijk gekozen voor de functiebenaming ombudsMAN en niet OmbudsVROUW? Lees hier meer.